ΠΑΣΟΚ, social media και δεοντολογία

Παρατηρούσα σήμερα δύο websites από το χώρο(?) του ΠΑΣΟΚ που λειτουργούν σαν χώροι συζήτησης και ζύμωσης ιδεών(sic)  από τους πολίτες για τους πολίτες. Το http://www.mila-elefthera.gr/ και το http://www.kathemerapolitis.gr/ . Με μία πρώτη ματιά η πρωτοβουλία είναι θετική. Ενα κόμμα εξουσίας (κι εχει σημασία αυτό) ανοίγει τα αυτιά του και ακούει τους πολίτες μέσα από έναν μοντέρνο τρόπο επικοινωνίας. Προφανώς υπάρχουν και άλλα θέματα όπως π.χ. εάν αυτές οι ιδέες λαμβανονται υπόψη, χωρίς απαραίτητα να υιοθετούνται, από αυτούς που χαράσσουν την πολιτική στο κόμμα, αν συμμετέχει το κόμμα σε αυτές τις συζητήσεις κλπ. Ομως το θέμα μου δεν είναι αυτό.
 
Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρώ μία «θολούρα» σε σχέση με το ποιος ακριβώς έχει δημιουργήσει τους παραπάνω δικτυακούς τόπους. Κοιτώντας την about σελίδα του mila-elefthera ο αναγνώστης διαβάζει:

…Το «Μίλα Ελεύθερα» είναι ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ χώρος στο διαδίκτυο. Με την συνεργασία φορέων όπως, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Κάθε Μέρα Πολίτης και το ΙΣΤΑΜΕ,δημιουργήθηκε ένας χώρος ελεύθερης πρόσβασης που θέτει στη διάθεσή σας την υποδομή, τα εργαλεία αλλά και τους εξειδικευμένους ανθρώπους, για την παραγωγή επιμορφωτικών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος…

ΟΚ, δικός μας σίγουρα δεν είναι. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τι ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης κλπ αλλά από ποιον ακριβώς; Πιο κάτω βέβαια δίνονται ως στοιχεία επικοινωνίας τα webradio@pasok.gr και  2103665182 που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και πάλι λείπει μία σαφής πρόταση του στυλ «Το mila-elefthera έχει δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ»

Πάμε τώρα στο «Κάθε Μέρα Πολίτης». Εδώ τα πράγματα είναι πιο θολά. Εχουμε ένα καλωσόρισμα από τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, μία σελίδα σχετικά με το τί είναι το «Κάθε μέρα πολίτης», μία φόρμα συμμετοχής, αλλά πουθενά την πληροφορία για το ποιος έχει δημιουργήσει το «Κάθε Μέρα Πολίτης». Εδώ μάλιστα δεν μπορεί να βγει και συμπέρασμα από το email αφού αυτό είναι το contact_kmp@gmail.com ενώ στη σελίδα του τί είναι υπάρχει και η καταπληκτική πρόταση [η υπογραμμιση δική  μου] «Κάθε Μέρα Πολίτης είναι ο πολίτης που καθημερινά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του καινούριου, στη γειτονιά του, στην πόλη του στο χωριό του, για τα μεγάλα και τα μικρά θέματα που καθορίζουν την καθημερινή ζωή του και επιζητούν λύσεις και αλλαγή». Εννοείται ότι πουθενά δεν αναφέρεται για το αν πρόκειται για κάποια οργάνωση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, κάποιο σωματείο, ΜΚΟ ή κάτι άλλο.

Τελικά λοιπόν από ποιον ακριβώς έχουν δημιουργηθεί οι παραπάνω δικτυακοί τόποι; Από το επίσημο ΠΑΣΟΚ; Από τον πρόεδρο του προσωπικά; από τον πρόεδρο του με την ιδιότητα του βουλευτή; από το τμήμα internet του ΠΑΣΟΚ;

Κατά τη γνώμη μου,  απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών είναι η αποσαφήνιση του ποιοι ακριβώς συμμετέχουν σε αυτόν και με ποια ιδιότητα. Και αυτή η απαραίτητη προϋπόθεση λείπει και από τους δύο προαναφερθέντες δικτυακούς τόπους. Εάν η έλλειψη σαφήνειας οφείλεται σε λάθος τότε σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλη προχειρότητα εκ μέρους των δημιουργών. Εάν όμως είναι σκόπιμη για τί ακριβώς πρέπει να μιλήσουμε;

Advertisements

34 Σχόλια

 1. akindynos on

  Κλίνω προς την εκδοχή της αδιαφορίας. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας από τα ισχύοντα στον τύπο. Όπου η ταυτότητα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) εντύπων και αρθρογράφων θεωρείται στοιχείο του layout.

 2. Manolis on

  Κλίνω προς τη λογική της φοβίας. Το ίδιο έγινε και με το republic ένα ακόμα σκοτεινό διαδικτυακό τόπο, καλούτσικο κατά τα άλλα, φτιαγμένο επίσης από το ΠΑΣΟΚ αλλά με χοντρή!!! λέμε… συμπλεγματική συμπεριφορά. Είμαστε, ναι, αλλά όχι ακριβώς και δεν ξέρω, και έτσι…. Καλέ γιατί φοβούνται????

 3. underinformation on

  Μια ζωη το πασοκ και ηταν και δεν ηταν.
  Για να μην εχει καποιος την ευθυνη ας βαλουμε θολουρα.
  Αν πετυχει ειναι,αν δεν πετυχει δεν ειναι.
  Χρονια τωρα αυτο γινεται!!!!

 4. chaca-khan on

  Πολύ χαίρομαι που θα χω blog σου να διαβάζω. Θα τα πούμε..

 5. Chrisni on

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει τόση σημασία ποιος είναι πίσω από ένα μπλογκ? Το κρίνουμε από το περιεχόμενο και την ποιότητα,έτσι δεν είναι. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να υπόρχουν ενεργοί πολίτες με φαντασία, δημιουργικότητα και με κουράγιο και όχι απλοί idiotes.
  Σημασία έχει επίσης αυτά που προτείνουν οι πολίτες να γίνουν πράξη και να μην παραμείνουν στα archives της μπλογκόσφαιρας

 6. adamo on

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει τόση σημασία ποιος είναι πίσω από ένα μπλογκ?

  Στη γενική περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει. Όπως π.χ. δε μας ενδιαφέρει ποιος πραγματικά είναι ο Μπούλης 🙂

  Όταν όμως κάποιος γράφει «Με την συνεργασία φορέων όπως, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Κάθε Μέρα Πολίτης και το ΙΣΤΑΜΕ,δημιουργήθηκε ένας χώρος ελεύθερης πρόσβασης» είτε υπάρχουν κενά στην παρεχόμενη πληροφόρηση, είτε αυτός που έγραψε το κείμενο δεν γράφει καλά Ελληνικά. Γιατί η παραπάνω πρόταση δεν εξηγεί ποιος συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Κάθε Μέρα Πολίτης και το ΙΣΤΑΜΕ και εάν ήταν οι μόνοι φορείς που συνεργάστηκαν ή υπήρξαν άλλοι μικρότεροι που δεν αναφέρονται.

  Τείνω να πιστεύω πως η συγκεκριμένη παράγραφος είναι κακογραμμένη.

  Πρόσεξε όμως τώρα: Στις ιστοσελίδες του «Κάθε Μέρα Πολίτης» δεν αναφέρεται πουθενά τι είδους δραστηριότητα είναι. Είναι φορέας όπως λέει το «Μίλα Ελεύθερα»; Είναι ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, Σύλλογος; Είναι μια άλλη δραστηριότητα που δεν έχει νομική υπόσταση (π.χ. μια ατομική ή παρεϊστικη προσπάθεια); Τι είναι;

  Το κρίνουμε από το περιεχόμενο και την ποιότητα,έτσι δεν είναι.

  Το περιεχόμενο και η ποιότητα κρίνονται και από το ποιος είναι ο δημιουργός τους. Γιατί ανάλογα τον δημιουργό, υπάρχει και το ανάλογο ύψος στον πήχη.

  Αυτά είναι ερασιτεχνισμοί και με ερασιτεχνισμούς δεν μπορείς να βοηθήσεις τους ενεργούς πολίτες με φαντασία δημιουργικότητα και κουράγιο (εάν υπάρχουν τέτοιοι πολίτες).

 7. Manolis on

  Για κάθισε βρε Αντάμο μου! To να είμαι εγώ επώνυμος ή ανώνυμος ή η Μαρία η Πενταγιώτισα αγόρι αντί για κορίτσι ή να έχεις εσύ τριανταδύο μπλογκς με διαφορετικά nicknames? To κέφι μας κάνουμε. Ιδιωτική υπόθεση. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι δημόσιος φορέας, παίρνει επιχορήγηση απ’ το κράτος (καμμιά δεκαοχτώ εκ.) , παίρνει και κάτι λίγα από τα μέλη του ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ αύριο θα μας ζητήσει να το ψηφίσουμε. Αν κάποιος που περνάει ανώνυμα προπαγάνδα και θέσεις όταν είναι αντιπολίτευση πώς ξέρουμε πως δεν θα κάνει το ίδιο και όταν γίνει κυβέρνηση;??? Είναι παιδικά πράγματα αυτά που κάνουνε και κουτοπόνηρα.

 8. adamo on

  @Manolis:
  Μα εγώ δεν έγραψα κάτι διαφορετικό από εσένα. Στο σχόλιό μου με italics είναι τα κομάτια του σχολίου του Chrisni στα οποία απαντάω.

 9. Manolis on

  adamo, στο μόνο σημείο που διαφωνώ μαζί σου είναι εκει που λες ότι αυτά είναι κυρίως αποτελέσματα προχειρότητας. Το ότι υπάρχει προχειρότητα και ερασιτεχνικός (κακός ερασιτεχνισμός) στις διαδικυτακές δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ, δεν έχω αντίρρηση.Αλλά εγώ βρε παιδιά βλέπω κάπου και μια σοβιετική νοοτροπία: «να διαδώσουμε και καλά τις θέσεις του Παπανδρέου στα μουλωχτά αλλά πώς να το κάνουμε; Ε, δεν προσπαθούμε πλαγίως, και μεταμφιεσμένοι…?» Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Ή πιστεύεςι σ’αυτο που κάνεις και ζητάς από τον κόσμο την ψήφο του ή είσαι χαμένος από χέρι. Ανησυχώ πώς με κάτι τέτοια θα κυβερνήσει αυτό το δήθεν καινούργιο αλλά άκρως συμπλεγματικό ΠΑΣΟΚ. (Ψηφοφόρος της κεντροαριστεράς είμαι … μην το πάρεις στραβά.)

 10. adamo on

  Point taken! Δεν το είχα δει έτσι.

 11. vrypan on

  Δηλαδή υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις: ή είναι ένα site ελεγχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή όχι.

  Τα sites που αναφέρετε δεν κρύβουν σε καμία περίπτωση ότι συγγενεύουν με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι επίσημα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Παρουσιάζουν απόψεις και θέσεις που δεν διασταυρώνουμε (στο mila-elefthera.gr συμμετέχω και εγώ) για να δούμε αν ταυτίζονται με τις θέσεις του κόμματος.

  Ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να έχει μία σαφή και διακριτή «γραμμή». Σε επίπεδο internet τον ρόλο αυτό παίζουν οι τόποι http://www.pasok.gr και radiopod.pasok.gr. Είναι κατά κάποιο τρόπο η διαδικτυακή παρουσία του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

  Αλλά από την άλλη, αν ξεφύγουμε από το σταλινικού τύπου κόμμα όπου όλα (ακόμη και τα θέματα συζήτησης) ορίζονται από «πάνω» και πάμε σε ένα πιο ανοικτό κόμμα που φιλοδοξεί να αποτελεί χώρο στον οποίο συζητούνται απόψεις, παρουσιάζονται θέματα που ίσως ακόμη (ίσως και ποτέ) δεν έχουν πολιτική χροιά, τότε δεν υπάρχει αυτή η αυστηρή ιεραρχία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον συνυπάρχουν εκτός από τον κομματικό μηχανισμό (με την έννοια ότι εκφράζει τις κατασταλαγμένες απόψεις του κόμματος) και άλλοι. Το ΙΣΤΑΜΕ ή το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου για παράδειγμα δεν έχει καμία υποχρέωση να συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ -αλλά προφανώς υπάρχουν δεσμοί σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. ιδεολογικοί, πρόσωπα κ.λ.

  Το mila-elefthera.gr φτιάχτηκε από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους κινούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (προφανώς, όταν σε αυτό συμμετέχει το ΙΣΤΑΜΕ, το Κάθε Μέρα Πολίτης και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης!) και χρησιμοποιεί πολύ συχνά πόρους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ (π.χ. studio). Λειτουργεί όμως ανεξάρτητα και από όσους έχουν κατά καιρούς χρόνο και όρεξη να ασχοληθούν. Όταν τα θέματα έχουν πολιτική χροιά (έστω και υποψία) και οι συμμετέχοντες έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ αυτό αναφέρεται σαφώς στην αρχή της εκπομπής (ελπίζω όσοι έβαλαν σχετικά σχόλια να άκουσαν πρώτα κάποιες από αυτές!) ή στο κείμενο που το συνοδεύει.

  Τα σχόλια περί «κομπλεξισμού», «μεταμφίεσης», «μουλωχτών» κ.λ. δεν νομίζω ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θα συμφωνήσω ότι το about page είναι λίγο αόριστο και δείχνει να «μπάζει» (μεγάλη ευθύνη έχω για αυτό εγώ). Η αιτία είναι ότι τους 3-4 μήνες που λειτουργεί πειραματιζόμαστε, μαθαίνουμε και προσπαθούμε να καταλήξουμε στο πώς και τί θα θέλαμε να είναι.

  Νομίζω ότι η κριτική που κάνετε θα ήταν πολύ πιο θετική αν την βασίζατε στις εκπομπές και όχι στην δομή του site που έχει όντως προβλήματα ακόμη. Πάρτε μία-μία τις εκπομπές θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζονται πολιτικά θέματα χωρίς να αναφέρεται ποιός είναι τί. Θα εκτιμούσα αν μου λέγατε ποιες εκπομπές υπάρχει η υποψία ότι κρύβουν κάτι, ώστε να το διασαφηνίσουμε.

 12. Manolis on

  «Δηλαδή υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις: ή είναι ένα site ελεγχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή όχι.» Γιατί υπάρχει και τρίτη περίπτωση Παναγιώτη? Η απάντηση στην ερώτηση «ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ? » απαντιέται μόνον με ναι ή με οχι. Εκτός κι αν υπάρχουν δυο ΠΑΣΟΚ (παίζει αυτό) οπότε φυσικά η ερώτηση πρέπει να διατυπωθεί αλλοιώς.

  «Τα sites που αναφέρετε δεν κρύβουν σε καμία περίπτωση ότι συγγενεύουν με το ΠΑΣΟΚ.»

  Σου θυμίζω επειδή τώρα ήρθες, όπως λες, ότι το ΚΜΠολίτης προβλέπεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και λογοδοτεί (θεωρητικά!) στο Εθνικό Συμβούλιο. Δεν είναι απλή συγγένεια αυτό!!!

  «Το ΙΣΤΑΜΕ ή το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου για παράδειγμα δεν έχει καμία υποχρέωση να συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ -αλλά προφανώς υπάρχουν δεσμοί σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. ιδεολογικοί, πρόσωπα κ.λ.»

  Τώρα Παναγιώτη μου τι να σου πω? «Earth To Panagiotis… Earth To Panagiotis…!!!!» Mόνον αυτό μούρχεται. Γιατί αν δεν έχει καμμιά σχέση το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρεου με το ΠΑΣΟΚ τότε τι ζητάει ο Λαλιώτης για Πρόεδρος? Και μάλιστα με έδρα την Χαριλάου Τρικούπη και στόχο να κερδηθούν οι εκλογές. Εκτός κι αν κατεβαίνει το ίδρυμα στις εκλογές ξεχωριστά. Αν ήταν ανεξάρτητο το Ιδρυμα ας πήγαινε ο Λαλιώτης στο νεοκλασικό οίκημα του Ιδρύματος. Θα ένοιωθε μοναξιά λες? Και αν δεν έχουν όλα αυτά τα ΚΜΠ και ΙΣΤΑΜΕ σχέση με το ΠΑΣΟΚ τότε γιατί τα ΔΣ τους τα διορίζει ο Παπανδρέου? Άρα ή έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή αλλοιώς ο Παπανδρέου τα θεωρεί προσωπική του περιουσία και συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης τους.

  Τελευταίο τώρα: μπορεί εσύ να μην είσαι εκεί παρα μόνο για 3-4 μήνες όπως λες, και ακόμα μαθαίνετε και να πειραματίζεστε αλλά το νέο ΠΑΣΟΚ (αυτό που θα τα άλλαζε όλα!) έχει τρισήμισυ χρόνια που κάνει εξαγγελίες για το διαδίκτυο και συμμετοχή και διάλογο. Τρισήμισυ χρόνια πειραματίζεται? Έχει γίνει ένας απολογισμός έτσι να δούμε τι έγινε και πώς αυτοί οι πειραματισμοί άλλαξαν στα τρισήμισυ αυτά χρόνια τη σχέση του πολίτη με το κόμμα;

  Αν πιστεύατε παραδείγματος χάριν πραγματικά στην ελευθερία στο διαδίκτυο και στα κοινά αγαθά που λέτε εσείς και τη συμμετοχική δημιουργία θα είχατε φτιάξει εδώ και πολύ καιρό ένα δίκτυο από ανεξάρτητα ιστολόγια και θα αναδημοσιεύατε τα καλύτερά τους κομμάτια με ανοιχτή συζήτηση σε ένα χώρο πχ υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα είχε κάποια πλάκα και θα έδινε και κίνητρα για καλή ιστογραφία. Αλλά τα φοβάστε τα ανοιχτά. Τα τρέμετε!!! Άσε που αν ήταν έτσι ανοιχτά πώς θα χτιζόταν τα βιογραφικά των αυριανών καρεκλοκένταυρων; Διότι «Το νού σας! Να ανοιχτούμε αλλά όχι και πολύ γιατί αύριο θάναι μετρημένες οι καρέκλες!»

  Πού έμπλεξες ρε φίλε!

 13. vrypan on

  @manolis: «θα είχατε φτιάξει εδώ και πολύ καιρό ένα δίκτυο από ανεξάρτητα ιστολόγια». Εγώ εδώ εγκαταλείπω την συζήτηση αυτή 🙂

  @καλόπιστους και κακόπιστους: Θεώρησα ότι έπρεπε να δώσω κάποιες εξηγήσεις, όχι για να πείσω αλλά για να προσδιορίσω, όσο γίνεται, το μέτρο με το οποίο θα ήθελα (εγώ) να κρίνετε τις προσπάθειες αυτές. Βέβαια, όταν κρίνεις την γκόμενά σου, «τα γεγονότα» δεν είναι ποτέ αρκετά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κρίνεις ένα κόμμα. Είναι θέμα σχέσης. Αν έχεις κακή σχέση, όλα μπορείς να τα παρεξηγήσεις. Αν είσαι ερωτευμένος δικαιολογείς τα πάντα. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις μόνο ο χρόνος σου δείχνει αν έχεις δίκαιο ή άδικο.

 14. manolis

  ξεκινάς με, αν μη τι άλλο, εύλογες παρατηρήσεις για το ΚΜΠ και για το ΙΣΤΑΜΕ, κάνεις μία πολύ καλή ερώτηση (περί απολογισμού) και μία ενδιαφέρουσα πρόταση (περί δικτύου ανεξάρτητων ιστολογίων, τα οποία, λίγο πολύ έχουν προκύψει)

  Καταλήγεις όμως να προσβάλλεις όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται καλόπιστα με θέματα που αφορούν τα κοινά αγαθά, τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και των σχετικών υποδομών, τη συμμετοχή και το διάλογο, και λοιπά σε συνεργασία με ένα -οποιο- κόμμα

  όπως κάποιος που δε συμπαθεί τα κόμματα, δεν είναι εξ ορισμού απολιτίκ, έτσι και κάποιος που βλέπει προοπτική, μέσα από ένα κόμμα, για θέματα που θεωρεί ενδιαφέροντα και σημαντικά, δεν είναι εξ ορισμού ‘καρεκλοκένταυρος’

  όσον αφορά τη σχέση του πολίτη με το κόμμα, τα τελευταία 3,5 χρόνια, δεσμεύομαι να ετοιμάσω ένα σχετικό ποστ εντός των επόμενων 2 ημερών … για να είναι δίκαιη η σύγκριση, σου ζητώ να ζητήσεις κάτι αντίστοιχο και από το έτερο κόμμα διακυβέρνησης

  φιλικά

  τριάντα

 15. Manolis on

  Παναγιώτη,

  Λες ότι είπα «Θα είχατε φτιάξει εδώ και πολύ καιρό ένα δίκτυο από ανεξάρτητα ιστολόγια”. Εδώ εγκαταλείπω την συζήτηση αυτή» [Big Smile]

  Όποιος έχει τη μύγα Παναγιώτη μου μυγιάζεται τελικά. Κύριε φύλαττε, τι κατάλαβες πάλι??? Εννοώ ότι θα είχατε δημιουργήσει ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ από ήδη υπάρχοντα ανεξάρτητα ιστολόγια. Ξέρεις τι ωραία ιστολόγια υπάρχουν αυτές τις μέρες???. Τι δεν σου άρεσε σ’αυτό; Καλύτερο από αυτό που κάνετε τώρα, να στήνετε δηλαδή καινούργια, ΔΗΘΕΝ ανεξάρτητα ιστολόγια, αλλά να μην τα καταφέρνετε… και αυτά φωναααάζουνε από χιλιόμετρα «εδώ πασοόκος, εδώ πασοοοόκος!»

  Το ότι εγκαταλείπεις τη συζήτηση, βολικό, το κάνεις πάντα! Σιγά να μην πααντάς πια, εσύ!, στον κάθε θρασύ πολίτη που σηκώνει τη φωνή του! Τις πήρες τελικά γρήγορα τις πασόκικες συνήθειες … Το έχουμε ξαναδεί το έργο δεν σε παρεξηγούμε. Πήγαινε στη δουλειά σου. Όσο για τον έρωτα δεν κρύβεται. Είσαι στα σύννεφα και φαίνεται! Για μας που ξε-ερωτευθήκαμε έχεις καμμιά καλή συνταγή?

 16. Manolis on

  To τριάντα εκ του Τριανταφυλλίδης ή είσαι τριάντα χρονών και μας το διαφημίζεις επειδή ψάχνεις νύφη?
  Συγχώρεσέ με φίλε για την ιλαρή διάθεση αλλά μ’αυτά που διαβάζω τι άλλη διάθεση νάχω? Πες μας όμως την ηλικία σου αν θέλεις για να μην σε φορτώνουμε περισσότερο από όσο αντέχεις.

  Για πες μου τώρα: Είναι τόσο σημαντικό το μπλογκ του Μπούλη ή θορυβηθήκατε λίγο με τα σχόλια μου(καλααααά δηλαδή!…) και ήρθατε βολίδα οι Τζένταϊ του ΠΑΣΟΚ και δύο-δύο σαν τους Χιώτες;

  Και δεν μου λες παλληκάρι…. Πώς έβγαλες αυτό το καταπληκτικό συμπέρασμα ότι εγώ λέει μπορεί να μην συμπαθώ τα κόμματα ή ακόμα χειρότερα έχω οποιαδήποτε πάρεδώσε με το άλλο μεγάλο κόμμα για να τους ζητάω μάλιστα και χαρες? Αν είχε καμάρι μου η ΝΔ μπλόγκερ-κατασκόπους που ξέρανε απ’ έξω το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα μένανε άλλα 10 χρόνια στην εξουσία και δεν θα το παίρνατε χαμπάρι. Αλλά ετούτοι με το ζόρι καταφέρνουνε να παρκάρουνε τα αυτοκίνητα έξω από τη Ρηγίλης και μετά κουρααααάζονται…

  Έλα τώρα να μην σε κρατάω με ασήμαντα σχόλια… Γράψε μας αυτό που μας υποσχέθηκες και πες μας πού θα το ποστάρεις να το διαβάσουμε. Με ανοιχτά τα σχόλια έτσι? ‘Οχι καμμιά πασοκίστικη κρυάδα και moderation και τέτοια. Και που είσαι?Μην σκας για το διήμερο. Εγώ θα το διαβάσω και βδομάδα να είναι.

  Άντε και καλό βράδυ. Πιείτε εκεί στο ΠΑΣΟΚ κι ένα ποτήρι στην υγειά μου! Εσύ μου φάνηκες πάντως λίγο πιο ευφάνταστος και σε συμπάθησα! Εις το επανειδείν!

 17. adamo on

  @vrypan:
  Καταλαβαίνεις πως εάν αυτά που έγραψες στο (πρώτο) σχόλιό σου τα βάλεις στο about page δεν θα υπάρχει καμία παρανόηση.

  Νομίζω ότι η κριτική που κάνετε θα ήταν πολύ πιο θετική αν την βασίζατε στις εκπομπές και όχι στην δομή του site που έχει όντως προβλήματα ακόμη

  Θα σου πω μία φράση: First Impression. Εγώ πριν από το post του Μπούλη δεν τα ήξερα καν αυτά τα δύο site. Την πρώτη γνώμη φυσικά και θα την σχηματίσω από την (vague) about page. Και αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που προσφέρει την υποδομή για τα site αυτά. Και είναι πρόβλημα γιατί γεννιόνται απορίες / απόψεις σαν αυτές του Μανώλη (το δίκαιο ή άδικο της άποψης το αφήνω να το λύσετε μόνοι σας, το γεγονός είναι πως γεννήθηκε η άποψη αυτή).

  @manolis:
  “Το νού σας! Να ανοιχτούμε αλλά όχι και πολύ γιατί αύριο θάναι μετρημένες οι καρέκλες!”

  Αντίθετα από τους Νεοδημοκράτες οι Πασόκοι παράγοντες εφαρμόζουν το round-robin στις θέσεις εξουσίας.

 18. To MATI on

  Κατανοητές οι προσπάθειες του vrypan για απολογισμό, αν και εκ των πραγμάτων, η θέση του δεν μπορεί να είναι (και δεν είναι) απολύτως ξεκάθαρη.

  Το ρεζουμέ: είτε κάτι εκπορεύεται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, είτε όχι. Αν ναι, τότε κάποιο σκοπό θα έχει. Είναι το να μας κάνει αίφνης όλους καλύτερους, ενεργούς πολίτες; Να μας ενημερώσει για γεγονότα αποκλεισμένα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ; Να προσεγγίσει μελλοντικούς ψηφοφόρους; Μήπως είμαι κακόπιστος; Αλλά και πάλι, ολίγον έγγυος, δεν υπάρχει.

  Πιστεύω πως οι κομματικοί μηχανισμοί, επανεξετάζουν τα νέα δεδομένα και παίρνουν θέση στο άναρχο τοπίο των πολιτών-εκδοτών που έσκασε μύτη. Ιδέες ρίχνονται, πλατφόρμες δοκιμάζονται. Εξάλλου, το ίδιο -αρχίζουν να- κάνουν και γνωστοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί, αντιγράφοντας ανεπιτυχώς ξενόφερτα μοντέλα.

  Όλ’ αυτά, γίνονται για το -διαρκώς μεταβαλλόμενο- «καλό» μας;

  Δυστυχώς, η πολιτική στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο: ως αξίωμα ή/και επαγγελματικό εργαλείο. Συνεπώς, αν κάποιος (δεν αναφέρομαι στον vrypan) δεν κρεμάσει στο πουκαμισάκι του κονκάρδα «Αγία Ελεούσα η Ψηφοκτόνος», δυσκολεύομαι να τον πιστέψω και θα αντιμετωπίζω οποιοδήποτε «γκρι» spin-off του ως εν δυνάμει καρκίνωμα. Η όλη διαδικασία θυμίζει το «η τάδε τράπεζα, κοντά στον αθλητισμό»: τα παίρνουμε απ’ όλους χοντρά, για να δείξουμε ντεμέκ… «κοινωνικό πρόσωπο».

  Σημείωση: η πολιτική μου τοποθέτηση, δεν έχει να κάνει με όσα έγραψα.

 19. mpoulis on

  @vrypan
  Η κριτική δεν αφορούσε το περιεχόμενο των sites. Αυτό είναι αντικείμενο ενός άλλου post.
  Το θέμα μας είναι η ακριβής ταυτότητα των υπευθύνων και σαφής απάντηση δε νομίζω ότι δόθηκε ενώ σίγουρα υπάρχει και είναι απλούστατη. Και με το σίγουρα εννοώ τους κατόχους των domain names.

  Προσωπικά πιστεύω ότι η θολούρα είναι σκόπιμη. Το κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο -καταρχήν- απευθύνεται ο ΓΑΠ ακούει τη λέξη κόμματα και βγάζει σπυράκια. Αρα αντί να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο κοινό ως ΠΑΣΟΚ ας το προσεγγίσουμε διά της πλαγίας οδού με νέα websites όπου «είναι και δεν είναι ΠΑΣΟΚ» και δεν θα τρομάζουν οι νέοι που αντιπαθούν τα κόμματα και το κατεστημένο. Αποτελεσματική η τακτική αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν για να γραψουμε ένα advertorial και να επηρρεάσουμε τον καταναλωτή χωρίς να το καταλάβει. Είναι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που ψηφίζεται από το 40% του ελληνικού λαού και άρα οφείλει να δείχνει τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα στο πως και σε ποιους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το όνομα του.

 20. karpidis on

  Μπούλη συγχαρητήρια. Τόσο γρήγορα κατάφερες τέτοια πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός από τα build aggretators tips έχεις πολιτική χροιά. Συγχαρητήρια. Αυτό που εγώ κατάλαβα εξαρχής(πριν αρχίσουν να μπαίνουν σχόλια) είναι πως ο Μπούλης θα περίμενε για ένα site φιλοΠασόκ να ξεκαθαρίζεται η θέση του. Πχ στο http://221.gr/ που τουλάχιστον παλιότερα είχα διαβάσει πως έγραφαν πως είναι ένα site για λιγότερο hardcore διάλογο για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επίσης θα πρότεινα τα σχόλια να μην είναι ικανά να δημοσιευθούν εγκυκλοπαίδιες γιατί οδηγεί σε κούραση αν χάσεις ένα σημείο από τη συζήτηση.

 21. > To τριάντα εκ του Τριανταφυλλίδης ή είσαι τριάντα χρονών και μας το διαφημίζεις επειδή ψάχνεις νύφη?

  εκ του τριανταφυλλίδης … είμαι 39, έχω δύο παιδιά, τη Ρέα, 5 ετών, και τον Δημήτρη, 2 .. είμαι δεσμευμένος με τη μητέρα των παιδιών μου

  > Είναι τόσο σημαντικό το μπλογκ του Μπούλη ή θορυβηθήκατε λίγο με τα σχόλια μου(καλααααά δηλαδή!…) και ήρθατε βολίδα οι Τζένταϊ του ΠΑΣΟΚ και δύο-δύο σαν τους Χιώτες;

  είδα το ποστ στα δημοφιλή του Buzz, με ενδιέφερε ο τίτλος, και θεώρησα οξυδερκή την παρατήρηση του. Τα σχόλια σου, όπως είπα και πριν, έχουν ενδιαφέρον, τόσο ώστε να πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσω να γράψω έναν απολογισμό

  > Πώς έβγαλες αυτό το καταπληκτικό συμπέρασμα ότι εγώ λέει μπορεί να μην συμπαθώ τα κόμματα ή ακόμα χειρότερα έχω οποιαδήποτε πάρεδώσε με το άλλο μεγάλο κόμμα για να τους ζητάω μάλιστα και χαρες?

  αναφέρεις πιο πάνω ότι είσαι ψηφοφόρος της κεντροαριστεράς, οπότε δεν θα μπορούσα να αναφέρομαι σε σένα, ούτε για το ‘απολιτικ’, πόσο μάλλον για το ΝΔ …

  δεν είπα να ζητήσεις χάρη, αλλά να τους το ζητήσεις ως πολίτης

  > Γράψε μας αυτό που μας υποσχέθηκες και πες μας πού θα το ποστάρεις να το διαβάσουμε.

  manolis, θα το γράψω …

  σου ζητώ παράλληλα να διαβάσεις αυτά που γράφεις και να δεις αν μπορείς να διακρίνεις σαρκασμό, απαξιωτική διάθεση, και μιά γενικότερη δόση αγένειας προς έναν άνθρωπο που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ …

  μέχρι να καταλάβω που έχεις εύθυμη διάθεση ή ειρωνική τάση, παρακαλώ να θεωρείς ότι η αίσθηση χιούμορ που έχω είναι μέτρια, εώς κακή

  φιλικά

  τριάντα

 22. Chrisni on

  Αdamo και Manolis
  Δεν με πείσατε με τα επιχειρήματά σας. Πρέπει να μπορούμε να γράφουμε χωρίς ταυτότητα στα μπλογκς είτε είμαστε εγώ ή εσεις είτε ο πρωθυπουργός είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ενας ΜΚΟ ή δε ξερω ποιος άλλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερό το τι και ποιος είναι από πίσω. Ένα πολιτικό μπλογκ φιλα προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ. Τι άλλο θέλουμε δηλαδή? Μήπως ψαχνετε ψύλλους στα άχυρα?

 23. vrypan on

  @mpoulis: Νομίζω ότι ο domain owner είναι το Τμήμα Διαδικτύου και Πληροφορικής του ΠΑΣΟΚ που έκανε και την υλοποίηση τους site. Το σχετικό link υπήρχε μέχρι και πριν από 2 εβδομάδες κάτω κάτω στο template της σελίδας. Ατυχώς ήταν hardcoded και όταν αποφάσισα να αλλάξω το template δεν το παρατήρησα ότι χάθηκε. Το πρόσθεσα πάλι.

  Από την συζήτηση κρατάω ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στον τρόπο που παρουσιάζεται το mila-elefthera, τί κάνει ποιοί είναι οι στόχοι του κ.λ. Ελπίζω να τα διευκρινίσουμε αυτά καλύτερα όταν… καταλήξουμε (και αυτό πάει και στην ερώτηση «ποιοί»). Βλέποντας τα στατιστικά της τελευταίας μέρας, νομίζω ότι επιτέλους έχει νόημα να ασχοληθούμε μαζί του πιο σοβαρά. Θα σε ενημερώσω και ελπίζω να επανέλθεις με νέο σχετικό post.

  Από κει και πέρα, όποιος ψάχνει για συνομοσίες, μυστικά σχέδια προπαγάνδας κ.λ. θα μπορούσε να τα «ανακαλύψει» παντού.

  @all: Δυστυχώς εγώ βρίσκομαι στην μειονεκτική θέση να γράφω όχι μόνο με το ονοματεπώνυμό μου, αλλά και να έχω δημοσιευμένα το τί κάνω, που δουλεύω, που δούλευα πριν κ.λ. με αποτέλεσμα να είμαι εύκολος στόχος προσωπικών επιθέσεων. Θα αισθανόμουν πολύ πιο άνετα αν και οι υπόλοιποι συνομιλητές μου έδειχναν την ίδια προσήλωση στην διαφάνεια -που είναι κατά κάποιο τρόπο το θέμα της συγκεκριμένης συζήτησης.

 24. adamo on

  @Chrisni:
  Δεν με πείσατε με τα επιχειρήματά σας

  Θα ήταν δύσκολο το αντίθετο. Συνήθως σε τέτοιους διαλόγους οι συμμετέχοντες έχουν τη διάθεση να πείσουν τον απέναντι και όχι να πειστούν.

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερό το τι και ποιος είναι από πίσω.

  Όχι. Εάν ήταν φανερό, το post του Μπούλη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Είναι εύκολα συναγόμενο συμπέρασμα, αλλά όχι φανερό. Μη μπερδεύεις τη δικιά μου θέση με αυτή του manolis. Εγώ πιστεύω πως πρόκειται για κακογραμμένα «about pages».

  Πρέπει να μπορούμε να γράφουμε χωρίς ταυτότητα στα μπλογκς είτε είμαστε εγώ ή εσεις είτε ο πρωθυπουργός είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ενας ΜΚΟ ή δε ξερω ποιος άλλος.

  Πράγματι. Αλλά πως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν χρησιμοποιείς μια πλατφόρμα που δεν έχει γραμμένο πουθενά καθαρά ποιος είναι ο κάτοχος της ή ο παρέχων την υποδομή τέλος πάντων.

  Το ΚΜΠ έχει για παράδειγμα Δήλωση Απορρήτου που γράφει: «Δεν πρόκειται να μοιραστούμε συγκεντρωτική δημογραφική πληροφόρηση με κανένα τρίτο μέρος. […] Στην περίπτωση κατά την οποία το Κάθε Μέρα Πολίτης έχει λόγους να πιστεύει ότι ένας χρήστης των υπηρεσιών του προκαλεί ζημιά σε ή παρεμβαίνει στα δικαιώματα και την ιδιοκτησία του Κάθε Μέρα Πολίτης ή άλλου χρήστη του Κάθε Μέρα Πολίτης, εμείς ή άλλος χρήστης μπορεί να προχωρήσουμε σε νόμιμες ενέργειες. Σε αυτή τη περίπτωση ανάληψης νομικών ενεργειών δυνάμεθα να παράσχουμε πληροφόρηση του χρήστη για την διευκόλυνση της διαδικασία.»

  Και το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι ο ΚΜΠ που εάν κάνει λάθος χρήση του απορρήτου θα μπορώ να στραφώ εναντίον του; Είναι κάποιο φυσικό πρόσωπο; Είναι το ΠΑΣΟΚ; Είναι κάποιο ξεχωριστό ΝΠΙΔ; Εάν δεν υφίσταται με νομικά ή φυσικά το ΚΜΠ, πως μπορεί να επικαλείται ιδιοκτησία;

  Μήπως ψαχνετε ψύλλους στα άχυρα?

  Υπήρξα 10 χρόνια IRC /admin. Δεν ψάχνω ψύλλους στα άχυρα. Προλαβαίνω προβλήματα.

  @vrypan:
  Δεν βρίσκω τη θέση σου μειονεκτική. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους τη βρίσκω θέση υπεροχής.

 25. Manolis on

  Το θέμα μας δεν είναι αν είναι καλά ή μέτρια τα σάιτ του ΠΑΣΟΚ και δεν χρειάζεται κανένας να το βλέπει προσωπικά ή να θίγεται. Τα σάιτ αυτά φτιαχτήκανε για ένα σκοπό. Να φτιάχτηκανε έτσι για την πλάκα, για να δείξουν πχ κάποιοι ότι κάτι κάνουνε δεν το αποκλείω ως ενδεχόμενο. ΑΛΛΑ σε κάθε περίπτωση : επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι επιδοτούμενο κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να κάνει κάτι για την πλάκα του ή για κάποιο μυστηριώδη σκοπό που δεν γουστάρει να μοιραστεί μαζί μας.

  Είναι ΟΚ να ξοδεύει κάποιος, Chrisni μου, τα λεφτά των φόρων ΜΑΣ μέσα από ανώνυμες και ημιανώνυμες δραστηριότητες και να μου λέει και στο τέλος «ψήφισέ με» επειδή θα σου φέρω διαφάνεια κι ενδυνάμωση και όλες αυτές τις μοδάτες λέξεις που κυκλοφορούνε στο ΠΑΣΟΚ???? Φοβάμαι πως έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία. Αυτό που λέμε τόση ώρα στην κουβέντα αυτή είναι ότι όταν ένας δημόσιος φορέας φτιάχνει ένα σάιτ πρώτον μας λέει ποιος είναι ως φορέας και δεύτερον μας λέει ποιοι είναι οι στόχοι του σάιτ: Γιατί το έφτιαξε και τι περιμένει. Πώς θα μας φαινότανε αν σήμερα η Μαριέττα έβγαινε στο διαδίκτυο με δεκαπέντε undercover sites που προωθούνε δήθεν «διάλογο» για τις μεταρρυθμίσεις της στην Παιδεία? Γιατί αν μας σοκάρει αυτό ή το βρίσκουμε γελοίο και το απρορρίπτουμε τότε θα επαναλάβω ότι αύριο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κυβέρνηση (το εύχομαι όσο και το φοβάμαι!) και δεν έχω καμμιά ένδειξη ότι ως κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να στήνει γκρίζα σάιτ με θολή ταυτότητα για να προωθήσουν/διαφημίσουν τις κυβερνητικές πολιτικές.

  @vrypan Σοβαρολογείς? Μας λες με τα σωστά σου ότι για να γίνει σοβαρή κουβέντα πρέπει να καταργήσουμε την ανωνυμία? Είναι άποψη αυτή για το social web? Δηλαδή αν σου πω π.χ. ότι είμαι ο Μάριος Εμμανουήλ Νικολάου, του Νικολάου, από την Αθήνα, ετών 43, θα αρχίσεις αίφνης να συζητάς μαζί μου και να μην κάνεις πως δεν με βλέπεις? (ή θέλεις και αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ? Τίτλους σπουδών?)

  @ τριάντα

  «σου ζητώ παράλληλα να διαβάσεις αυτά που γράφεις και να δεις αν μπορείς να διακρίνεις σαρκασμό, απαξιωτική διάθεση, και μιά γενικότερη δόση αγένειας προς έναν άνθρωπο που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ … » Δεν χρειάζεται να τα ξαναδιαβάσω αυτά που γράφω, μόνον οι ναρκισσιστές τα κάνουνε αυτά. Όταν πάρω πρέφα ότι μας συμπεριφέρονται σαν πολίτες-προβατα, μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή απλώς προσπαθούνε να μας ‘τυλίξουνε’ εν ονόματι κάποιας νεφελώδους προοδευτικότητας τότε γίνομαι και αγενής και ειρωνικός και σαρκαστικός… Και δεν έχεις δει τίποτα ακόμα!

  Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και μην τα παίρνεις τόσο στα σοβαρά τα πασόκικα. Πραγματικά μου είσαι διαδικτυακά συμπαθής. Το εννοώ.

 26. To MATI on

  @vrypan

  Ένα θέμα είναι η διαφάνεια στο διάλογο. Πολύ σωστό αυτό για μια ιδανική κοινωνία, όπου δε θα χρειάζονται ή θα (ανα)ζητούνται απολογίες, όταν βγαίνουν βίντεο από μπαλέτα Πραιτώρων στο διαδίκτυο ή σατιρίζονται τηλεβιβλιοπώλες.

  Η σοβαρότητα των επιχειρημάτων, δεν έχει να κάνει με το γενετικό κώδικα ή το βιογραφικό του συνομιλητή. Αν γράψω πως είμαι ο Ισμαήλ Καρανικάν, 78 ετών, μένω στο Βραχάσι και δουλεύω ως εναερίτης της ΔΕΗ, ενώ κρυφοπιστεύω στις θαυματουργές ιδιότητες της φραπελιάς, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα τα όσα έγραψα; Με συγχωρείς, αλλά επειδή δίνεις κάποια στοιχεία σου, δεν παίρνεις αυτομάτως απαλλακτικό για το «δηλαδή υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις: ή είναι ένα site ελεγχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή όχι». Αυτό το επιχείρημα ήταν, είναι και θα είναι έωλο.

  Και όσο είμαστε στο θέμα: είναι τόσο δύσκολο να αγοράζονται και να προωθούνται τα ελληνικά ονόματα χώρου; Απευθύνομαι σε όσους διαβάζουν και όχι μόνο στη συγκεκριμένη ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Aν δω κάπου το μίλα-ελεύθερα.gr, θα μου «χτυπήσει» καλύτερα – μιλάω, δε milao. Χονδρικά, ένας στους δύο χρησιμοποιεί browser με υποστήριξη IDN και οι περισσότερες «τρύπες» έχουν διορθωθεί.

  @Chrisni

  «Ένα πολιτικό μπλογκ φιλα προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ. Τι άλλο θέλουμε δηλαδή?»

  Ελληνικά σημεία στίξης και ξεκαθάρισμα: δε μιλάμε για ιστοχώρους μιας ομάδας ανθρώπων που ταυτίζονται με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και ένα πρωινό, ξύπνησαν για να τους φτιάξουν ιδίοις πόροις. Πρόκειται για πλατφόρμες social media που χρησιμοποιεί ένας κομματικός μηχανισμός, χρηματοδοτούμενος από την Ελληνική Δημοκρατία (εμάς), ώστε να προωθεί ή/και να ισχυροποιεί τις θέσεις του, ερχόμενος σε επαφή με εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τίποτε κακό με αυτό, αλλά να λέμε τα σύκα «σύκα».

  @all

  Aνάλογες συζητήσεις, αντιμετωπίζονται πάντα ως επιθέσεις εναντίον της «προόδου» και όχι ως αφετηρίες προβληματισμού. Οι θιγόμενοι αντιμετωπίζουν εαυτούς ως απολογητές και θεωρούν πως πρέπει να «αντεπιτεθούν». Αποκαρδιωτικό.

 27. adamo on

  @ΤΟ ΜΑΤΙ:
  > [IDN stuff]

  Ένα εξελληνισμένο όνομα κοστίζει όσο και ένα latiniko. Άρα δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλά δεν περπατάει. Θα περπάταγε μόνο εάν υπήρχε περισσότερη ψηφιακή διακυβέρνηση σε συνδιασμό με μια ντιρεκτίβα που να υποχρεώνει το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα να παρέχει το περιεχόμενό του κάτω από IDN domain (με τα αντίστοιχα redirects όπου χρειάζεται από το latiniko κ.λπ.).

  IMNSHO, το IDN DNS είναι ένα λάθος. Το αμέσως χειρότερο είναι να είναι IDN η LHS μιας διεύθυνσης email (ευτυχώς αυτό το έχουμε γλιτώσει).

 28. To MATI on

  @adamo

  (περί IDN)

  Δεν πρόκειται να περπατήσει από μόνο του, αν δεν αρχίσει κάποιος να το προωθεί – αφού δεν υπάρχει σχετική οδηγία. Το έγραψα γιατί το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει περισσότερη επαφή με τα Νέα Μέσα, επομένως θα μπορούσε να συμβάλλει και να «αναγκάσει» τους άλλους να ακολουθήσουν. Guerilla tactics & marketing. 😉

  Δεν είναι κωμικό το να βλέπει κάποιος πολίτης το Υπουργείο Άμυνας στο mod.mil.gr και το Υπουργείο Παιδείας στο ypepth.gr; Γιατί όχι άμυνα.gr και παιδεία.gr ή πρωθυπουργός.gr (αντί του primeminister.gr); Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση πως ψυχολογικά, όταν διαβάζεις κάτι στη μητρική σου γλώσσα (και υπάρχει σχετική «γραμμή»), το αισθάνεσαι πιο «δικό» σου. Είναι και πιο ευκολομνημόνευτο.

  Για όλα τα υπόλοιπα, τείνω να συμφωνήσω – έστω και για την ώρα.

 29. adamo on

  @ΤΟ ΜΑΤΙ:

  Το κωμικό είναι πως δεν υπάρχει single model. Π.χ. υπάρχει mod.mil.gr, mfa.gr με αρχικά που προκύπτουν από τη λατινική ονομασία του φορέα, αλλά και ypepth.gr και yme.gov.gr τα οποία προκύπτουν από την Ελληνική (για το δεύτερο μάλλιστα υπεύθυνος για τα βαφτίσια είμαι εγώ). Δεν υπάρχει καν μια οδηγία εάν θα είναι όλα κάτω από το gov.gr.

  Υποθέτω πως εφόσον θέλουμε να ζούμε με το IDN, θα έπρεπε κάθε υπουργείο (τουλάχιστον) να έχει και τα δύο: ΥΠΕΠΘ.gr και mnera.gr.

  Αλλά _πουθενά_ δεν υπάρχει μια οδηγία (όχι υποχρεωτική, αλλά συμβουλευτική) για το πως να επιλέγει ένας δημόσιος οργανισμός το domain name του, ειδικά όταν στα λατινικά δεν υπάρχει ο αντίστοιχος χαρακτήρας (π.χ. ypepTH.gr).

  Και τώρα για το χειρότερο παράδειγμα:

  mof-glk.gr: Ministry of Finance – Γενικό Λογιστήριο (του) Κράτους

  (Μπούλη βγήκαμε off-topic, sorry).

 30. almelidis on

  Παρακολουθώ τη συζήτηση και πιστεύω πλέον ότι αρκετά από τα ‘επίμαχα’ σημεία της είναι κάπως πλασματικά. Εννοώ πως συμβαίνει το εξής: Για να αντικρούσει κάποιος την επιχειρηματολογία του συνομιλητή του καταφεύγει, λιγότερο η περισσότερο εσκεμμένα, στην πειρασμό μιας συνολικής αποδόμησης πρόταση- πρόταση. Αυτή η τεχνική μεταδίδει μια ψευδαίσθηση υπεροχής και νίκης σε επίπεδο λόγου του ενός η του άλλου. Ωστόσο, πολλές φορές-σχεδόν πάντα- συνιστά παγίδα για τη συζήτηση και τους μετέχοντες σε αυτή.
  Σε ένα απενσωματωμένο υπέρ-κειμενικό περιβάλλον, που ο λόγος δεν αμβλύνεται από την επίδραση της φυσικής παρουσίας και της γλώσσας του σώματος, εύκολα και κυρίως άνετα, μπορεί κανείς να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές του άλλου και τέλος πάντων να δώσει μια ερμηνεία που:
  α) τον βολεύει για να συνεχίσει την επίθεση ενισχύοντας την ‘αρχική’ του τοποθέτηση
  β) θέτει τον έτερο συνομιλητή στο ψευτοδίλημμα είτε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για κάτι που δεν είπε, είτε που δεν το εννοούσε όπως του αποδόθηκε ή να χάσει τις όποιες εντυπώσεις αφήνουν τέτοια ρητορικά τερτίπια στο κοινό.
  Ιδίως μάλιστα όταν τίθενται προσωπικά και επαγγελματικά θέματα με ύφος γραφής δυσανάλογα επιθετικό για την ουσία του θέματος. Έτσι έγινε στην περίπτωση του Παναγιώτη, που όχι μόνο όλοι ξέρουν ποιος είναι, για ποιόν και τι κάνει, αλλά που έχει και την ευσυνειδησία να αναφερθεί στη δική του ευθύνη για την ασάφεια της ταυτότητας του mila.

  Αν αφαιρέσουμε τις προσωπικές αιχμές, καταρχάς επισημάνθηκαν, καλόπιστα κατά τη γνώμη μου, ορισμένες ασάφειες στην ταυτότητα του mila. Αυτές απαντήθηκαν ουσιαστικά από το πρώτο σχόλιο του Παναγιώτη.

  Θα κάνω μια ερώτηση σε μια προσπάθεια να αλλάξω την ατμόσφαιρα λέγοντας, παράλληλα, και την γνώμη μου.
  Όποιος έχει πραγματικό παράδειγμα για το πως συγκροτείται και λειτουργεί ιδανικά ένα ανοικτό κόμμα στη σύγχρονη εποχή ας το πει. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει κανενός είδους – εφαρμοσμένος ή μη, αυτοματισμός για τη μετάβαση από το ‘παλιό’ στο ‘νέο’. Θέλει όραμα, ζύμωση, συνεχώς ανοικτές κεραίες και πολύ μα πάρα πολύ δουλειά. Απο πολλούς και σε πάρα πολλά επίπεδα.

 31. Manolis on

  @ almelidis Ωραία η σχολική έκθεση (H τελευταία παράγραφος είναι από καρυδιά ή μαόνι?). Αλλά δεν θα πάρει ούτε pass διότι εδράζεται σε διεστραμένα φάκτς. Η συζήτηση γινόταν ειρωνικά μεν αλλά με σύντομα σχόλια, με σχετική ελαφρότητα και απολύτως ανάλογα με τη σημασία του αρχικού θέματος. Μέχρι που κατέφθασαν οι ειδικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες του κινήματος. Και όταν οι ειδικές δυνάμεις (ενός «προοδευτικού και ανοιχτού κόμματος» που πιστεύει στο διάλογο) καταφθάνουν όχι για να συζητήσουνε αλλά για να απολογηθούν, να καταστήλουν και να αποχωρήσουν, τότε το φυσικό επακόλουθο είναι να κλιμακωθούν τα δηκτικά σχόλια, ο σαρκασμός και η ειρωνία. Είναι κατανοητό ή να κάνω ένα σκιτσάκι?

  @ tutti Ενδιαφέρον τελικά! O γκουρού του social web και προεδρικός μπλόγκερ χρειάζεται συνήγορο υπεράσπισης για να αντιμετωπίσει δυο τρεις πιεστικούς μπλόγκερς… Θα ήταν πολύ αστείο αν δεν ήταν τόσο θλιβερό.

 32. almelidis on

  Manolis,

  έσπευσες να επιβεβαίωσεις ό,τι είπα στο σχόλιο και όχι απλά με έστειλες… με κατέστηλες 🙂

 33. Manolis on

  Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα…

 34. Blue on

  Βρε παιδιά, συγγνώμη κι όλας, αλλά νομίζω είναι ξεκάθαρο ποιος τα δημιουργησε. Ελεος! Ειδικά για το καθε μερα πολίτης, ο Α.Παπ. λέει «Θα ήθελα να σας καλοσωρίσω στον νέο Ιστοχώρο που δημιουργήσαμε, στον Ιστοχώρο του Κάθε Μέρα Πολίτης.»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: