Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και δημοσκοπήσεις ή όπου ακούς πολλά κεράσια κλπ κλπ

Τις τελευταίες μέρες έχουν δημοσιευθεί πολλές δημοσκοπήσεις σχετικά με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές όπου σχεδόν πάντα υπάρχει μια ομοιομορφία στις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους.

Η εξήγηση είναι -κατά τη γνώμη μου- πολύ απλή. Στις βουλευτικές ή τις δημοτικές εκλογές είναι από πριν γνωστό το εκλογικό σώμα. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι η Α’ Αθηνών έχει Χ ψηφοφόρους, ο δήμος Περιστερίου Υ κοκ. Νομίζω μάλιστα ότι υπάρχουν και κάποια  δημογραφικά στοιχεία όπως π.χ το ποσοστό ανδρών/γυναικών κλπ. Το πρώτο μέλημα λοιπόν μίας εταιρείας δημοσκοπήσεων είναι να δημιουργήσει ένα σταθμισμένο δείγμα ερωτώμενων. Το δείγμα της δηλαδή αποτελείται ισομερώς από όλες τις εκλογικές περιφέρειες με ποσόστωση ανάλογη με αυτη του εκλογικού σώματος. Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να εξασφαλίσει είναι ότι το δείγμα της έχει δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές. Κι εδώ είναι απλά τα πράγματα αφού η μόνη παράμετρος είναι η ηλικία. Αντε να περιοριστεί και στα ελληνικά επώνυμα έτσι ώστε να αποφύγει τις περιπτώσεις μεταναστών που μενουν μόνιμα κάπου, είναι πάνω από 18 αλλά δεν ψηφίζουν. Το σταθμισμένο δείγμα είναι δηλαδή ο κύριος λόγος που οι εταιρείες πέφτουν σχεδόν πάντα μέσα με σχετικά μεγαλη ακριβεια.

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις γύρω από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο εκλογικό σώμα. Θα ψηφίζει όποιος θέλει αρκεί να είναι φίλος ή μέλος χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Αυτό με τη σειρά του καθιστά αδύνατη τη δημιουργία σταθμισμένου δείγματος. Φαντάζομαι ότι οι εταιρείες θα χρησιμοποιούν τα δείγματα των βουλευτικών ή των δημοτικών. Αυτα μπορεί να μοιάζουν με το εκλογικό σώμα που ΘΑ ψηφίσει, μπορεί και όχι. Κανείς δεν ξέρει. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμη και αν η ποσόστωση του δείγματος είναι γεωγραφικά σωστή δεν μπορούμε να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά αυτών που θα ψηφισουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που κανουν το ερώτημα «Ποιον θα προτιμούσατε για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ»  έχουν την ίδια αξία με τις ψηφοφορίες που γίνονται στο Internet ένα μήνα πριν από τη Eurovision σύμφωνα με τις οποίες είμαστε σίγουρα στη πρώτη πεντάδα….

Advertisements

5 Σχόλια

 1. barak on

  Δεν ξέρω γιατί οι συγκεκριμένου θέματος δημοσκοπήσεις έχουν τέτοια απόκληση αλλά σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης στάθμισης. Το 90% των μη πολιτικών ερευνών γίνονται χωρίς στάθμιση κι έχουν μια χαρά αποτελέσματα.

 2. barak on

  Α, και κάτι άλλο. Ο κυριότερος λόγος που οι πολιτικές έρευνες έχουν μεγάλη ακρίβεια δεν είναι η στάθμιση αλλά το γεγονός πως είναι επαναλαμβανόμενες (κυλιόμενες) με αποτέλεσμα οι εταιρίες να έχουν αφενός συγκρίσιμα μεγέθη, αφετέρου συσσωρευμένη εμπειρία πάνω στο θέμα.

 3. mpoulis on

  Δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά δεν νομίζω ότι η στάθμιση δεν παίζει ρόλο. Αν ήταν έτσι θα βγαζαμε αξιόπιστα αποτελέσματα και με απλές ψηφοφορίες στο Internet (εφόσον εξασφαλιζόταν η μοναδικότητα). Και στις μη πολιτικές έρευνες δεν φανταζομαι ότι ρωτάνε στην τύχη τους πάντες για τα πάντα.

 4. barak on

  Υποθέτω πως όταν λες στάθμιση εννοείς την κατανομή του δείγματος, αν και τεχνικά μιλώντας δεν είναι το ίδιο πράγμα (στάθμιση λέγεται η αναγωγή/προβολή του δείγματος στον πληθυσμό). Ναι, το δείγμα δεν είναι ποτέ του κουτουρού αλλά πάρα πολλές φορές δεν μπορεί να είναι σταθμισμένο.

  Πάντως είμαι κατά 90% πεισμένος πως δεν είναι αυτός ο λόγος που οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αποκλείσεις. Ας μην ξεχνάμε πως οι έρευνες καταγράφουν τάσεις και στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ πιθανό οι απόψεις του κόσμου να αλλάζουν με την ημέρα.

 5. THEODORE on

  http://www.karsilamas.blogspot.com

  Τι΄θα ‘ηθελε να γίνει ο ΓΑΠ αν δεν λεγόταν Παπανδρέου.

  http://www.karsilamas.blogspot.com


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: