Που πηγαίνει η Microsoft;

Μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές ειδήσεις του τελευταίου τριημέρου, ήταν η αποχώρηση του Bill Gates από τα εκτελεστικά του καθήκοντα στη Microsoft. Παραμένει βέβαια ο μεγαλύτερος μέτοχος και μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ.

Το ενδιαφέρον  δεν είναι τόσο η είδηση της αποχώρησης, η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ τρία (νομίζω) χρόνια, όσο το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η MS.

Εάν κοιτάξει κανείς τα βασικά μεγέθη του  ισολογισμού της της θα δει ότι τα πράγματα πάνε μια χαρά. Τζιρος και κέρδη αυξάνονται σταθερά ενώ η μετοχή ναι μεν έχει πέσει αρκετά το τελευταίο εξάμηνο αλλά αυτό συμβαινει σε ολόκληρη την αγορά.

Εξετάζοντας όμως μεμονωμένα την πορεία κάποιων βασικών προϊόντων είναι -κατά τη γνώμη μου- φανερά κάποια σημάδια κόπωσης.

Ορισμένα παραδείγματα:

 • Internet Explorer: Εδω η MS έχει μείνει ΠΟΛΥ πίσω. Και όπως δείχνει και η beta1 εκδοση του IE8 η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει δραματικά. Καλά τα activities και τα webslices αλλά δεν φαίνεται να απειλείται ο Firefox3 όσο αφορά την  ταχύτητα και την ακρίβεια στο rendering των σελίδων.
 • Sql Server: Πολύ καλό προϊόν, το οποίο όμως εξακολουθεί να γίνεται πολυπλοκότερο. Αφήστε που τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων η δουλειά γίνεται φθηνότερα και με λιγότερα resources με τη  MySql
 • Exchange Server: Ωραίος και σταθερός (εφόσον έχεις σωστά στημένο το Active Directory…) μόνο που σε κάθε έκδοση «χοντραίνει» όλο και περισσότερο προσθέτοντας πολλά εξεζητημένα χαρακτηριστικά που πάω στοίχημα ότι δεν πολυενδιαφερουν τους περισσότερους χρήστες του.
 • Vista: Εδώ η MS έφτιαξε ένα ωραίο και πολύ σταθερό λειτουργικό, αλλά παραμέλησε τη συμβατότητα προς τα πίσω ενώ αύξησε απότομα τις απαιτησεις σε hardware σε σχέση με τον προκάτοχο του. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να βελτιώσει την αρχική εντύπωση που δημιουργείται στο χρήστη τροποιποιώντας το default configuration. Το παιχνίδι των εντυπώσεων όμως μάλλον έχει χαθεί.
 • Office: Εδώ το προϊόν είναι μια χαρά. Απλά το πράγμα δεν φαίνεται να σηκώνει πολύ εξέλιξη. Προφανώς και θα συνεχίζουν να βγαινουν νεες εκδόσεις αλλά τα κίνητρα για αναβάθμιση ολοένα και θα λιγοστεύουν.

Δηλαδή πάνε όλα στραβά στην MS ;

 Οχι. Στο κομμάτι π.χ. των development tools και ειδικότερα στην πλατφόρμα .net, τη C#, το ASP.NET οι άνθρωποι έχουν «ζωγραφίσει». Αλλά και το Visual Studio σαν IDE από την έκδοση 2005 και μετά είναι πολύ καλό, ελαφρύ και λειτουργικό. Η εξέλιξη σε αυτο τον τομέα αξίζει να τονιστεί γιατί από τις αρχές τις δεκατίας του 80 μέχρι και τα late 90s σε αυτό τον τομέα η MS ήταν πολύ πίσω, σε σχέση με άλλες δυνάμεις του χωρου όπως πχ. η Borland, η Watcom παλαιότερα κα. Εκεί το σημείο καμπής ήταν μια μεταγραφή και τα σημάδια ανάκαμψης φάνηκαν μετά από τουλάχιστον μια πενταετία (κατά την οποία δεν έλλειψαν οι αποτυχίες), όχι με εξέλιξη ενός υπάρχοντος προϊόντος αλλά με σχεδίαση και γράψιμο από την αρχή.

Μήπως λοιπόν κάτι τέτοιο χρειάζονται κάποια από τα προαναφερθέντα προϊόντα; Το λέω γιατί παρατηρώντας τα προβλήματα τους βλέπω ότι οφείλονται στο ότι γίνονται συνεχώς μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα. Και το βασικό πρόβλημα είναι ότι είναι «μονολιθικά». Δηλαδή ενώ στις περισσότερες περιπτωσεις ο τυπικός χρήστης δεν χρησιμοποιεί πάνω από ττο 10% των δυνατοτητων τους, εντούτοις πρέπει να εγκαταστήσει ολόκληρο το προϊόν.

Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και η ίδια η MS στην περίπτωση του IIS7 όπου το όλο προϊόν είναι -επιτέλους- modular. Θες PHP;  βαζεις το ανάλογο module. Δεν θες; Δεν το εγκαθιστάς καθόλου.
Στο φετινό MIX ο Ballmer έδειξε να αντιλαμβάνεται το θέμα, είτε άμεσα απαντωντας σε ερωτηση από το κοινό στο γιατί ο IE έμεινε τόσο πίσω ή σε σχέση με τα Vista όπου πέρα από τη σχετική πλάκα με τον Kawasaki διέκρινες το σχετικό προβληματισμό.

Πρόσφατα ο Ballmer δήλωσε ότι η Microsoft διαθέτει 50 δις. δολάρια για επενδύσεις και με ένα τέτοιο ποσό μπορεί κανείς να κάνει πολλά πράγματα. Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις όλα είναι θέμα -κυρίως- προτεραιοτήτων.

Και το ερώτημα των…  50 δις δολαρίων είναι το εξής: Μήπως αντί να ξοδέψει τα περισσότερα από αυτά σε εξαγορές προκειμένου να μπει σε νέες αγορές, όπως αυτή της online διαφήμισης, να συγκεντρωθεί λίγο παραπάνω σε αυτά που ήδη κάνει παίρνοντας κάποιες τολμηρές (και κοστοβόρες) αποφάσεις;

ΥΓ Φέτος, επισκέφτηκα το φετινό mix ως προσκεκλημένος της Microsoft Hellas. Το παρόν post και blog δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με αυτή την πρόσκληση, σκέφτηκα όμως ότι καλό θα είναι να το γνωρίζετε.

 

4 Σχόλια

 1. papo on

  ε γενικά δεν ξέρω αλλά ψιλο διαφωνώ με αυτό το οποίο αναφέρεις περί σταθερότητας των vista! Η κατάσταση τους θυμίζει έντονα κατάσταση Windows Millenium!

  Όσον αφορά τα εργαλεία – πιστεύω ότι το .Net είναι μία καλή πλατφόρμα αλλά σε λάθος στιγμή – σε μια αγορά που ήδη γίνεται powered από ανοιχτές λύσεις – ιδιαίτερα στο enterprise σιγά σιγά προτάσεις σαν και αυτή γίνονται less significant!

  το .net έπρεπει να έρθει όταν προσπαθούμε κάποτε με πουστιές να κάνει fragment την Java και πείρε τα @@ μας.

  Die M$ Dieeeeee!

 2. papo on

  by the way welcome back..καιρό είχες να γράψεις κάτι! : )

 3. barak on

  Sql Server: Πολύ καλό προϊόν, το οποίο όμως εξακολουθεί να γίνεται πολυπλοκότερο. Αφήστε που τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων η δουλειά γίνεται φθηνότερα και με λιγότερα resources με τη MySql

  Δεν νομίζω πως τους απασχολεί ο ανταγωνισμός από τη MySQL μιας και ο στόχος τους είναι οι enterprise databases. Εκεί είναι τα χοντρά λεφτά κι εκεί αναγκαστικά το προϊόν θα είναι πιο πολύπλοκο. Εξάλλου υπάρχει και η Express έκδοση που είναι τσάμπα.

  Και το ερώτημα των… 50 δις δολαρίων είναι το εξής: Μήπως αντί να ξοδέψει τα περισσότερα από αυτά σε εξαγορές προκειμένου να μπει σε νέες αγορές, όπως αυτή της online διαφήμισης, να συγκεντρωθεί λίγο παραπάνω σε αυτά που ήδη κάνει παίρνοντας κάποιες τολμηρές (και κοστοβόρες) αποφάσεις;

  Μια παραλλαγή αυτού του ερωτήματος είναι αν πρέπει να ανοιχτεί σε νέες αγορές στις οποίες έχει επανειλημμένως αποτύχει-βλέπε online διαφήμιση, ή να επικεντρωθεί στο core business που είναι η παραγωγή software. Στη δεύτερη περίπτωση οι εξαγορές δεν είναι πρόβλημα, θα μπορούσαν κάλλιστα με αυτά τα μεγέθη να αγοράσουν τη SAP και να κοντράρουν πλέον στα ίσια την Oracle. Ταυτίζομαι με την άποψη πως πρέπει να αφοσιωθούν στον κώδικα και να αφήσουν την εμμονή με τη Google.

  Welcome back

 4. mpoulis on

  Καλως σας βρήκα!

  Προσωπικά όταν ακούω τη λέξη enterpise κοντά στη λέξη software ή μαζί με τη λέξη edition κρατάω μικρό καλάθι. Συνήθως σημαίνει μπόλικο overhead χωρίς σαφή αποτελέσματα.

  Barak, ο sql server απέκτησε το μερίδιο αγοράς που έχει από τις μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις και όχι από το hi-end της αγοράς. Ασε που στις περισσότερες περιπτώσεις και ανεξαρτήτως μεγέθους τα κύρια χαρακτηριστικά που ζητά κανείς από έναν db server είναι τα ίδια. Η Express έκδοση αν δεν κανω λάθος έχει περιορισμό τα 5 ταυτοχρονα connecions και είναι μια χαρά μόνο για development ή για μία standalone εφαρμογή.

  Εξερευνώντας σιγα-σιγα το .net (κυρίως από τη μεριά του ASP.NET) όσο περισσότερο διαβάζω τόσο περισσότερο γουστάρω γιατί βλέπω κάτι σχεδιαστικά όμορφο και ταυτόχρονα γρήγορο και παραγωγικό. Εχει όλα τα κλασσικά καλά που έχει ένα προϊόν της MS (ευκολία χρήσης, παραγωγικότητα) μαζί όμως με τη σταθερότητα και το performance, που συνηθως η MS τα επιτυγχανει από την τρίτη έκδοση και μετά…

  Τα προϊόντα που ανέφερα έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και δυσκολεύομαι να δω προς τα που πάνε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: